?

Hvorfor får jeg røde klumper på leppene?

Kvinne 24 . 29 Januar 2020
Spørsmål

Jeg har opplevd i det siste at det oppstår mye rød områder på, og en sjeldent gang små runde hevelser/klumper rundt leppene i ansiktet. Jeg legger merke til de røde områdene fordi det føles varmt der. Den varme, og noen gang kløende, følelses kommer og går iløpet av dagen, men en får ikke noe sår eller hevelser der(på selve leppene). Men kan oppleve at det utvikler seg små "klumper" på kanten av leppe, men de forbli småe og forsvinner så og si alltid etter 1 dag. Disse klumpene er aldri vonde. Jeg er alltid redd for at det er herpes siden jeg har lest at en av de første tegnene på at ut utbrudd skjer er at det klør og/eller blir varmt på en område, etterfulgt av et væskefylt sår. Hva kan dette være? for selv om jeg bekymrer meg for at det kan være herpes, så får jeg ikke disse karakteristisike væskefylte sårene så det får meg til å tvile

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

 

Det er vanskelig å gi deg noe fullstendig svar på hva dette er. Det høres svært beskjedent ut i alle tilfeller, slik at jeg ikke tenker du skal være bekymret for på noe vis. Slike fenomen kan simpelthen være litt tørrhet på lepper som gir en liten reaksjon. Spesielt vinterstid har mange problemer med dette på leppene.

Du tenker jo på om dette kan være herpes, men jeg tror du ville hatt mer karakteristiske plager om så var tilfelle. Typisk vil det første utbruddet være verst, og lett gjenkjennelig. Tilfellene som kommer tilbake gang på gang når man først er smittet er gjerne mye  mildere enn det første man har, men det skal være blemmer da også, samt litt smerter. Slik du beskriver dette tror jeg ikke det er herpes, og jeg tror ikke du vil oppleve at det i fremtid kommer blemmer som passer med herpes grunnet det du opplever.

Ellers kan jeg legge til at nær 70% av befolkningen blir eksponert for herpes viruset, svært mange nordmenn har dette på lepper fra tid til annen uten at det plager dem nevneverdig, og hos mange brenner tilstanden ut med årene slik at man ikke får nye utbrudd. 

Håper det gir deg noen svar, vennlig hilsen

-SiO legen

Finner du ikke det du leter etter?